Κάπνισμα και Διαφωτισμός
του ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΤΗΝΙΩΤΗ*
Θα πρέπει, ίσως, να διευκρινίσω εξαρχής ότι δεν είμαι καπνιστής, αλλά υπήρξα για πολλά χρόνια. Γνωρίζω καλά την απόλαυση του καπνού αν και για δικούς μου λόγους επέλεξα να ζω με την ψευδαίσθηση ότι εισπνέω μόνο καθαρό αέρα. Ελπίζω ότι στο τέλος θα φανεί πως αυτό το κείμενο δεν έχει σχέση με την υπεράσπιση του καπνίσματος ή το αντίθετο, αλλά με την ανάδειξη μιας εναλλακτικής και πολιτικά ευαίσθητης ανάγνωσης του φαινομένου.
Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Δεν είναι μόνο οι προειδοποιήσεις του υπουργείου ή οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας το γνωστοποιούν. Αποτελεί, πλέον, κοινό τόπο: Φέρνει βήχα, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, επιβαρύνει το κυκλοφορικό και έχει συνδεθεί με κάποιες μορφές καρκίνου. Μήπως οι καπνιστές έχουν αντίθετη άποψη επ' αυτού; Πιθανολογώ πως όχι. Τουλάχιστον δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τύχει να ακούσω βλαστήμιες για το «ρημάδι το τσιγάρο», συνοδευόμενες από το αδικαιολόγητο λαχάνιασμα, τον υγρό βήχα και τη χαρακτηριστική βραχνάδα του καπνιστή ή της καπνίστριας, που (παρ' όλα αυτά) σπεύδει να ανάψει το επόμενο τσιγάρο. Η ψυχρή λογική -την οποία, ως γνωστόν, από τα χρόνια του Διαφωτισμού μοιράζεται σε ίσα μερίδια το σύνολο των ανθρώπινων πλασμάτων- οδηγεί σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Όσοι και όσες αναγνωρίζουν τον επιβλαβή χαρακτήρα του καπνίσματος και παρ' όλα αυτά επιμένουν να καπνίζουν είναι είτε ανόητοι είτε εθισμένοι. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί, επομένως, σύνθετο ιατρικό πρόβλημα για την επίλυση του οποίου πρέπει να συνεργαστούν οι νευροεπιστήμες, η χημική βιομηχανία, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η κοινωνική ψυχολογία και φυσικά πλήθος κλάδων της παραδοσιακής δυτικής ιατρικής.
Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα ιστορία, η συνέργεια όλων αυτών των παραγόντων, υποστηριζόμενη από το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και ικανή δόση συλλογικής υστερίας, διαφοροποίησε σημαντικά την τοπογραφία και την ανθρωπολογία του καπνίσματος. Φαντάζομαι, ωστόσο, ότι δεν είμαι ο πρώτος άνθρωπος στη ιστορία που θα πει ότι το κάπνισμα δεν είναι ένα απλό ιατρικό θέμα, αλλά ένα πολύ πιο σύνθετο φαινόμενο. Και μια όψη αυτού του φαινομένου συνίσταται στο ότι το να είναι κάποιος καπνιστής ή καπνίστρια αποτελεί δήλωση. Σχεδόν θα ήθελα να πω ταυτότητα, αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη θεωρητική συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που καπνίζουν δεν κάνουν κάτι, είναι κάτι. Και με τη στάση τους κάνουν μια δημόσια δήλωση γι' αυτό που είναι.
Στις Ρίζες του Ρομαντισμού ο Isaiah Berlin έγραφε (αν θυμάμαι καλά, εξ αφορμής του τρόπου με τον οποίο έχει εδραιωθεί στη συλλογική συνείδηση του δυτικού ανθρώπου το αίτημα της ελευθερίας) ότι πολλές φορές αυτό που πιστεύουμε ή που διεκδικούμε είναι προϊόν εκτενών θεωρητικών επεξεργασιών που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν και για τις οποίες εμείς, οι αποδέκτες των αποτελεσμάτων τους, δεν έχουμε την παραμικρή γνώση. Σε αυτή τη βάση, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ μια υπόθεση εργασίας σχετικά με το κάπνισμα, η οποία παρεμπιπτόντως στηρίζεται σε ένα άλλο κείμενο του Berlin: Αυτό που κάνει δυνατή τη φαινομενικά αντιφατική στάση των καπνιστών (με σκοτώνει, αλλά δε θέλω να το κόψω το ρημάδι) είναι η ανεπίγνωστη υιοθέτηση των προτύπων ενός κινήματος, του κυρίαρχου μάλιστα κινήματος του 19ου αιώνα. Του ρομαντισμού. Ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε, πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής είναι απόρροια των εικόνων που έπλασε για τα υποκείμενα ο ρομαντισμός. Ο οποίος ρομαντισμός, ασφαλώς, δεν έχει καμιά σχέση με ροδόχροα ηλιοβασιλέματα και περιπαθείς Βαλεντίνους, όπως δεν έχει σχέση με αλήθειες και κανονικότητες που επιβάλλονται στην πραγματικότητα με μεταφυσική αναγκαιότητα:
Η ιδέα ότι υπάρχει ουράνια, κρυστάλλινη σφαίρα, ανεπηρέαστη από τον κόσμο της μεταβολής και της εμφάνειας, όπου οι μαθηματικές αλήθειες και οι ηθικές ή οι αισθητικές αξίες βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, εγγυημένη από ακατάλυτους λογικούς δεσμούς, τώρα εγκαταλείπεται ή, στην καλύτερη περίπτωση, αγνοείται. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ρομαντικού κινήματος, ακραία έκφραση του οποίου είναι η αυτοπροβολή της μεμονωμένης δημιουργικής προσωπικότητας ως δημιουργού του δικού της σύμπαντος· βρισκόμαστε στον κόσμο των εξεγερμένων ενάντια στις συμβάσεις, των ελεύθερων καλλιτεχνών, των σατανικών παρανόμων, των βυρωνικών απόκληρων· πρόκειται για τη «χλομή και εμπύρετη γενεά» που εξυμνήθηκε από Γερμανούς και Γάλλους ρομαντικούς συγγραφείς του πρώιμου 19ου αιώνα, τους θυελλώδεις προμηθεϊκούς ήρωες που απέρριψαν τους νόμους της κοινωνίας τους και έθεσαν στόχο τους να επιτύχουν την αυτοπραγμάτωση και την ελεύθερη αυτοέκφραση χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες.
Αστεία, ασφαλώς, από πρώτη άποψη, η συσχέτιση των βυρωνικών απόκληρων με τους καπνιστές και τις καπνίστριες. Εξάλλου, η «χλομή και εμπύρετη γενεά» δεν έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά από φυματίωση. Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο ρομαντισμός εκτός από τα δύο τέρατα που έπλασε -το Διαφωτισμό ως έκφραση της άρνησής του, και τον εθνικισμό ως έκφραση της υπερβατικής ολοκλήρωσής του- έπλασε και μια ανθρωπολογία, η οποία στην πορεία της ιστορίας όρισε τις στάσεις εκατομμυρίων ανθρώπων από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Ενάντια στο λόγο, που ταυτίστηκε με το λόγο της εξουσίας, οι άνθρωποι αυτοί επέλεξαν προσωπικές διαδρομές που επιζητούσαν να δικαιώσουν το εσωτερικό τους φως, ακόμα κι αν αυτό το φως απειλούσε να τους κατακάψει.
Δεν έχει σημασία κατά πόσον το εσωτερικό φως κάποιου ανθρώπου φωτίζει τους άλλους ή όχι· ούτε κατά πόσον το υπηρετεί με επιτυχία· οφείλει να το υπηρετεί, έστω κι αν εξαιτίας αυτού γίνει γελοίος, έστω κι αν ό,τι κάνει καταλήγει σε αποτυχία. Ουσιαστικά, αυτό το είδος αποτυχίας θεωρείται ηθικά απείρως ανώτερο από την εγκόσμια επιτυχία, ακόμη και από την επιτυχία του καλλιτέχνη...
Μ' αυτόν τον τρόπο η τραγωδία διεισδύει στη ζωή ως μέρος της ουσίας της, κι όχι ως κάτι που επιλύεται μέσω ορθολογικής διευθέτησης.
Η επιλογή μου να καπνίσω δεν είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένης, ορθολογικής ανάλυσης, αλλά έκφραση της επιθυμίας μου να υλοποιήσω ένα αισθητικό πρότυπο που συνδέεται με την ατομική μου υπόσταση με μη απαλλοτριώσιμο τρόπο. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει τόση σημασία ότι το πρότυπο αυτό μού το προμήθευσαν εκατοντάδες κινηματογραφικές ταινίες και χιλιάδες φωτογραφίες στον τύπο, όσο το ότι μου παρέχει τη δυνατότητα να οραματιστώ τον εαυτό μου ως μια ολοκληρωμένη ατομικότητα, η οποία, εξαιτίας ακριβώς του ανορθόλογου χαρακτήρα της απόφασής της, διεκδικεί την μοναδικότητά της απέναντι στην απρόσωπη εξουσία του λόγου που την κατακερματίζει. Και αν η απόλαυση του καπνίσματος έχει συνέπειες στην υγεία μου, τόσο το χειρότερο: Αναλώνω την ύπαρξή μου στο βωμό μιας προσωπικής αισθητικής επιλογής, η αξία της οποίας υπερβαίνει κατά πολύ την αξία οποιασδήποτε εξωτερικά επιβεβλημένης ορθολογικότητας.
Αν, όμως, ο καθένας κι η καθεμιά υλοποιούσαν τις προσωπικές τους αισθητικές επιλογές, θα το είχαμε κλείσει το μαγαζί προ πολλού. Όταν ο καπνιστής μοιράζεται την απόλαυσή του με άλλους, δημιουργεί λιμνάζουσες εστίες εκεί όπου οι άνθρωποι οφείλουν να παραμένουν προσηλωμένοι στις ορθές οικονομικές πρακτικές· όταν αρρωσταίνει, επιβαρύνει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία· όταν εξαπλώνει το δύσοσμο νέφος του, οικειοποιείται ένα τμήμα του χώρου αμφισβητώντας το δημόσιο χαρακτήρα του. Οι προσωπικές επιλογές έχουν κόστος για το σύνολο. Σύμφωνα με το μοντέλο του στατιστικού ανθρώπου -άλλο ένα από τα τέρατα που γέννησε ο Διαφωτισμός- οι ορθολογικές επιλογές των υποκειμένων δεν μπορεί να υπαγορεύονται από την προσδοκία μιας φαντασιακής αυτοπραγμάτωσης, αλλά από τη «φυσική νομοτέλεια» που διέπει την κοινή ανθρώπινη φύση. Αν η επιλογή του καπνίσματος, λοιπόν, υλοποιεί ένα ανθρωπολογικό πρότυπο του Ρομαντισμού, η γενική απαγόρευση του καπνίσματος υλοποιεί ένα θεμελιώδες πρόταγμα του Διαφωτισμού.
Η επιλογή του καπνίσματος ενάντια σε κάθε ορθολογική κρίση αναδεικνύει το ρόλο της υποκειμενικής βούλησης στην οργάνωση της προσωπικής ζωής. Η επιβολή της απαγόρευσής του, αντίθετα, αναδεικνύει το ρόλο του λόγου στην οργάνωση του δημόσιου βίου. Η ιστορία έχει δείξει τους κινδύνους που κρύβουν και οι δυο αυτές προτάσεις, καθώς και οι κάθε λογής διαλεκτικές υπερβάσεις τους. Επειδή, όμως, δεν είναι όλες οι ιστορικές περιστάσεις ίδιες, οι όροι μιας διαλεκτικής σχέσης ενέχουν κάθε φορά διαφορετική ιστορική δυναμική. Σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή, η αντιστροφή των δύο παραπάνω διατυπώσεων ξαναθέτει ένα φαινομενικά τετριμμένο πρόβλημα με ενδιαφέροντα τρόπο: Η πρόταξη της υποκειμενικής βούλησης αναδεικνύει το ρόλο της επιλογής στην οργάνωση του δημόσιου βίου. Η πρόταξη του λόγου αναδεικνύει το ρόλο της επιβολής στην οργάνωση της προσωπικής ζωής.
ΥΓ.: Για όσους και όσες δεν το κατάλαβαν ήδη, αφορμή γι' αυτό το σημείωμα στάθηκε το βιβλίο του Isaiah Berlin, Το στρεβλό υλικό της ανθρωπότητας, μτφρ. Γ. Μερτίκας, επιμ. Γ. Λυκιαρδόπουλος, Κριτική, Αθήνα 2004.
* Ο Μανώλης Πατηνιώτης διδάσκει ιστορία των επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
6 σχόλια:
Φίλε μου Νημερτή καλησπέρα !
Πριν 5 μέρες πήγα στο μπαράκι που συχνάζω κ ήρθε και ο φίλος μου (κ κουμπάρος)!
Μαζί το αρχίσαμε ! Το έκοψε εδώ κ 15 χρόνια ! Έρχεται λοιπόν σε ένα μαγαζί (κ τον λέω ευθέως ρατσιστή) που καπνίζει το 80% των πελατών κ αρχίζει να τα 'χώνει' σε μένα !
Ποιος είναι ο μαλάκας τώρα ;
εγώ ή εσύ ; (του απαντώ)
έρχεσαι εν γνώση σου σε ένα μαγαζί ,που ξέρεις πως καπνίζουν κ μου κάνεις σκηνικό ;
ΜΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ !
ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ !
ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ! (ΤΟΝ ΞΕΡΩ )
ΛΟΙΠΟΝ,
ΕΙΜΑΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ Κ ΤΟ ΞΕΡΩ !
ΑΛΛΑ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ !
ΤΟ ΕΨΑΞΑ Κ ΑΛΛΟΥ Κ ΕΙΔΑ Κ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ,ΤΟ 90% ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ , ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ !
ΕΙΜΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΣ (ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ) Κ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ !
ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΩ (Κ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ) ΘΑ ΚΑΠΝΙΣΩ !!!
(ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΝΙΞΑΝ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ Κ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ Κ ΤΑ ΡΕΣΤΑ !)
Φίλε μου ‘Σκόρπιε’, αρπάζομαι από μια φράση σου ‘ΕΙΜΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΣ (ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ) Κ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ !’… αυτό είναι πυρηνικής φύσεως ζήτημα για μένα… οι σύγχρονοι ιεροεξεταστές είναι οι ‘ιατροθεολόγοι’ που –το έχω ξαναγράψει σε παλιότερες αναρτήσεις διότι έρχομαι και επανέρχομαι στο θέμα αυτό – καθορίζουν το πώς θα ζούμε, τι θα τρώμε, πως θα γ… όλα μέσα σε έναν υγιεινό, αποστειρωμένο και υπέροχο κόσμο… το χειρότερο όμως είναι ότι έχουν ενσπείρει στον καπνιστή ένα βουνό ενοχές… πολύ περισσότερες ενοχές έχει ο καπνιστής από τον αλκοολικό, τον άνθρωπο που δέρνει τη γυναίκα του ή τον ασυνείδητο οδηγό που μπορεί να σκοτώνει και να μην πληρώνει… ο απατεώνας πολιτικός είναι λιγότερο απατεώνας αν… δεν καπνίζει… υπερβάλω; Καθόλου… είπαμε, η σύγχρονη Inquisista είναι η Ιατρική… κάποιος γιατρός το είπε μάλιστα και τον συγχαίρω… ‘εμείς είμαστε οι δυνάστες των ανθρώπων πλέον και δεν μας συμπαθεί κανείς’… και, φυσικά, οι ίδιοι, όπως και οι υποκριτές ρασοφόροι άλλων εποχών, κάνουν τα ακριβώς αντίθετα!
Βλέπεις δε και την συμπεριφορά των πρώην καπνιστών, όπως ο φίλος σου… αναπτύσσουν μια φασιστική συμπεριφορά… ‘ξέρουν το καλό μας και θέλουν να μας το επιβάλλουν’… και μας βλέπουν νοσηρούς, άθλιους και χαμερπείς…
Για το θέμα του τσιγάρου όπως και για οποιοδήποτε άλλο θέμα ισχύουν, κατά τη γνώμη μου, οι απλοί κανόνες συμβίωσης και συμπεριφοράς σε ένα κοινωνικό σύνολο. Φροντίζεις να μην ενοχλείς τον διπλανό σου, να είσαι διακριτικός και ως εκεί… τα υπόλοιπα είναι ρουφιανοσυμπεριφορές και τις απεχθάνομαι…
Σ’ευχαριστώ για το σχόλιό σου φίλε μου…
Κάθε μέρα τελικά εκπλήσσομαι όλο και πιο πολύ με τον κόσμο –ή μήπως να πω τους διανοούμενους; Το ότι σκέφτηκε κάποιος να συνδέσει το Ρομαντισμό και το Διαφωτισμό με το τσιγάρο και τη δημόσια υγεία, για μένα, δείχνει ένα μόνο πράγμα: κάποιοι άνθρωποι έχουν πολύυυυ ελεύθερο χρόνο στη διάθεση τους! Συγνώμη για το επιθετικό μου ύφος, αλλά το βρίσκω κομματάκι υποκριτικό να κατηγορούμε τους καπνιστές ότι πέρα από κακό στον εαυτό τους (λόγω της άβουλης υιοθέτησης των προτύπων του Ρομαντισμού) κάνουν κακό και στο σύνολο (όπως λέει και καλά ο Διαφωτισμός). Αρχικά, ας μην πάμε μακριά, η ιατρική δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποδείξει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα, και είναι και λογικό να μην μπορεί, όταν η ίδια η κοινότητα δεν αποφασίζει εάν ο καρκίνος είναι ιός ή όχι (υπάρχουν σχετικά ντοκιμαντέρ γι’ αυτό). Επιπρόσθετα, μια γρήγορη ματιά στο θέμα καρκίνος και θα δούμε πως οι αιτίες τους είναι χιλιάδες (μολυσμένος αέρας, στρες, κακή διατροφή, κακές γονιδιακές καταβολές, χημικά στο χώρο εργασίας και στο φαγητό κτλ). Τι να πω; Απλά εκπλήσσομαι. Εκπλήσσομαι που το δημόσιο καλό ξαφνικά περιορίστηκε στο αν καπνίζουμε δημοσίως ή στο σπίτι μας και αν η αρρώστια μας επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τους φορολογούμενους συμπολίτες μας. Δεν θα πω άλλα, γιατί ενδέχεται να παρεκτραπώ. καλημέρα
Η σύνδεση αν και φαντάζει αδιανόητη, τελικά αποδεικνύεται πολύ πετυχημένη. Πολύ ωραίο κείμενο.
Το άρχισα στην εφηβεία,ένιωθα
έλξη για ότι ήταν απαγορευμένο.
Οταν ωρίμασα και δεν υπήρχε
λόγος να το κρύβω,κανείς δεν
μου το απαγόρευε άλλωστε,
τότε το σταμάτησα,και απαλλάχτηκα
από κάτι μικροενοχλήσεις.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο όταν
υπάρχει θέλησή.
anidifranco καλησπέρα... πολλοί έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο αλλά δεν τον αξιοποιούν σκεπτόμενοι το παραμικρό παρά μόνο καταναλώνοντας... όσον αφορά την ένστασή σου, με βρίσκει σύμφωνο και ακριβώς όλη τούτη την υποκρισία κατά καιρούς με αναρτήσεις για την στοχοποίηση των καπνιστών -και όχι του καπνίσματος- προσπαθώ να αναδείξω και να συζητήσω με φίλους και φίλες... το άρθρο αυτό το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο...
Καλησπέρα Δείμε... ναι, μου φάνηκε κι εμένα πολύ ενδιαφέρον... αν μη τι άλλο μου έδωσε τροφή για σκέψεις...
Frezia, καλά έκανες και το έκοψες... είναι πράγματι ζήτημα θέλησης... αλλά όχι μόνο το κάπνισμα... και να το αποφασίζουμε εμείς όχι κάποιοι άλλοι που 'κόπτονται' για την υγεία μας...
Δημοσίευση σχολίου