Παρασκευή, Απριλίου 16, 2010

πριν από 107 χρόνια...


κάτω απ'την Ακρόπολη, 1903

δεν ξέρω γιατί αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία με σόκαρε!
και με γοήτευσε... θα ήθελα και την άποψη ειδικών περί τα φωτογραφικά...
σχεδόν μου ήρθε να ουρλιάξω!!!

από FRED BOISSONAS
'ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1900-1929'

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είναι πραγματικά σοκαριστική η φωτογραφία όμως εκείνο που πραγματικά με καταπλήσει είναι το μέγεθος της καταστροφής μέσα σε μόνο 107 χρόνια!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Δεν είμαι βέβαια ειδικός περί τα φωτογραφικά αλλά τι να την κάνω την ειδικότητα όταν την ίδια αντίδραση με την δική σου προσθέτοντας και το τρέξιμο προκαλεί το σοκ αυτού μας δείχνεις. Περιμένει κανείς αλλαγές στο περιβάλλον, από τους κατοίκους των πόλεων. Από τους κατοίκους όμως. Όχι από τους βάρβαρους κατοίκους.
Λυπάμαι.

karkinos7 είπε...

Σοκ για το τώρα που βλέπω και νοσταλγία για τότε που θα έπρεπε να είναι και το τώρα!
Την Καλησπέρα μου!

Ρένα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ρένα είπε...

Πως να μη σοκαριστείς βλέποντας αυτή τη φωτογραφία και να μη θυμώσεις για την σημερινή καταστροφή. Σε γυρίζει πίσω χρόνια πολλά και σε κάνει να αναπολείς...

Ρένα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νimertis είπε...

φίλοι Silena, Christobal και Ρένα, ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα σχόλιά σας... η αλήθεια είναι πως προσωπικά με σόκαρε σε τούτη την όμορφη φωτογραφία -όπως είναι και όλες του άλμπουμ- αυτό το κοντράστ μεταξύ προβάτων και Παρθενώνα από τη μια και από την άλλη η σύγκριση των εποχών... μια μελαγχολική σύγκριση... να στε καλά!

goofyMAGOUFH είπε...

Τυχαίνει να μένω κοντά στην Ακρόπολη, Νημερτή
και νιώθω την ανάγκη να συμφωνήσω με την τοποθέτησή σου
πως η ομορφιά σοκάρει!
Πότε όμως συμβαίνει πραγματικά αυτό;
Όταν την α π ο μ ο ν ώ ν ο υ μ ε.
Αν ζούσαμε εκείνη την εποχή,
φοβάμαι, πως μόνο όμορφη δεν θα την θεωρούσαμε.
Το πρώτο που θα λέγαμε θα 'ταν δύσκολη.
Εγώ προσωπικά δεν νοσταλγώ.
Ως διεργασία την θεωρώ επιβλαβή.
Προσπαθώ να στέκομαι απέναντι στα δρώμενα
με όσο πιο αντικειμενικό βλέμμα γίνεται
και να μαθαίνω από αυτά.
Ροή υπάρχει και την εμπιστεύομαι,
αν και παραδέχομαι
πως κάποιες φορές με πληγώνει.

Νimertis είπε...

δεν μπορώ να βρω κάτι να διαφωνήσω σε όσα μου γράφεις Γκούφη... εκτός ίσως από τη νοσταλγία... προσωπικά δεν αρνούμαι ότι νοσταλγώ πράγματα, ανθρώπους, εποχές... βέβαια δεν μπορώ να νοσταλγήσω το... 1903 καθώς είμαι μεν μεγαλούτσικος αλλά... όχι και τόσο! αισθάνομαι ότι η νοσταλγία έχει μέσα της τη ζωντανή μνήμη και ως εκεί δεν τη θεωρώ επιβλαβή... κάποιος έχει πει 'μην ζείτε με τις αναμνήσεις'... μάλλον αυτές ζουν με μας...

ΚΙΡΚΗ είπε...

Αποκαλυπτητική η φωτογραφία! Προσωπικά την απόλαυσα, σαν τη μηχανή που με γύρισε πίσω στο χρόνο! Ευχαριστώ σε για τα όσα μας κάνεις κοινωνούς!
Φιλί

Ανώνυμος είπε...

Χαμογελώ...προς τους φίλους κατοίκους Αθηνών και προαστίων.

Νομίζω πως στην Αθήνα στα μέσα του 19ου αι. ο πληθυσμός άγγιζε τους 35.000-50.000 κατοίκους.
Η φωτογραφία μοιάζει να είναι όντως εκείνης της περιόδου αν και είναι εξαιρετικής ευκρίνειας -έχω κατι φωτογραφίες του 1918 και 1926 απο την πόλη που ζω.

Και απλά θα ήθελα ελαφρώς να θίξω ένα ζητηματάκι -έτσι για γίνω λίγο πειραχτήρι.
Η θεσσαλονίκη απο την ιδρυσή της εως σήμερα -σχεδόν 23 αιώνες τώρα- ήταν πόλις, άστυ, δεν έγινε χωριό.
Επι οθωμανικής κυριαρχίας ήταν το 2ο μεγαλύτερο λιμάνι -μετά τη Σμύρνη- της αυτοκρατορίας, όλη η επικοινωνία ιδεών και εμπορευμάτων απο και πρός την Ευρώπη περνούσε απο εκεί, ήταν η πύλη προς τη δύση.
Η Αθήνα μετα τον 5ο αι. μ.χ. και το κλείσιμο της πλατωνικής σχολής
των Αθήνων απο τον Μέγα;(!) Ιουστινιανό άρχισε να μαραζώνει και ουσιαστικά ποτε δεν ανέκαμψε...
Αυτά απλά για να ξεκαβαλήσουμε ολίγον τα καλάμια...μιας και δίχως την πεδιάδα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ακόμα οι ''παλαιοελλαδίτες'' εμπόριο με την αίγινα και τη Πάτρα θα κάναμε...
Οπότε οι Θεσσαλονικείς έχουν και το δίκιο τους άλλο εαν το χάνουν με τον τρόπο που το εκφράζουν.

Υ.γ:Πολλοί νεο-Πλατωνιστές -μετά το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών- πέρασαν τα σύνορα και πήγαν στην Περσία του Χοσρόη, οι Αριστοτελικοί ανέκαθεν τα πήγαιναν καλύτερα με την εκάστοτε εξουσία. Έχει ενδιαφέρον εαν κάποιος ''χάνει'' τους Έλληνες εκείνη την περίοδο απλά να ακολουθήσει τις φιλοσοφικές σχολές. Ξεπροβάλει ένας νέος μεγαλειώδης κοσμός...

Νimertis είπε...

Φίλε μου Δ, το κατάφερες να γίνεις πειραχτήρι αλλά... ολίγον διότι, στο μόνο που διαφωνώ με τους φίλους Θεσ/νικείς είναι η... πρεμούρα τους να γίνουν Αθήνα στη θέση της Αθήνας... έχουν τα δίκια τους αλλά, απορώ, οι Πατρινοί -πόλη στην οποία σπούδασα- δεν θα έπρεπε να έχουν κι αυτοί τα παράπονά τους και να διαμαρτύρονται; Οι Γιαννιώτες; Οι Βολιώτες; Θα μου πεις, είναι πόλεις μικρότερες, δεν συγκρίνονται με την Θεσ/νίκη... πάει πληθυσμιακά το λοιπόν; Ή μήπως ιστορικά και όπως αλλιώς; Και αυτή η διαρκής γκρίνια, προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι ταιριάζει σε κανέναν... το Αθηνοκεντρικό υδροκέφαλο κράτος είναι νοσηρό από την γέννησή του, δεν έχει να κάνει μονάχα με την σχέση Βορρά - Νότου... σωστά τα όσα αναφέρεις για το κλείσιμο των φιλοσοφικών Σχολών από τους 'αγίους' και 'μεγάλους' αυτοκράτορες της Νέας Ρώμης... μεγάλο το θέμα, με έχει απασχολήσει κι εμένα από τη νεότητά μου... θα το ανοίξουμε κάποια φορά τούτο το ζήτημα... την καλημέρα μου!!

Νimertis είπε...

φίλη μου Κίρκη, δεν παρέκμαμψα το σχόλιό σου, απλά για κάποιο λόγο η απάντησή μου... εχάθη! αιωρείται στον κυβερνοχώρο!! σ'ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου φίλη μου!!!