Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2009

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!!




Μερικές σκέψεις-παρατηρήσεις για το νέο μουσείο Ακρόπολης [το επεσκέφθην προσφάτως ανάμεσον Άγγλων, Γάλλων, Πορτογάλων και ελαχίστων ημεδαπών]:

  • Ήδη το εντυπωσιακό κτήριο με την αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική είναι ρυπαρό –εξωτερικώς - αλλά καθαρότατο, ομολογουμένως εσωτερικώς.
  • Η εξυπηρέτηση των πολυπληθών επισκεπτών είναι ταχεία όπως και η έκδοση εισιτηρίων.
  • Η πρώτη αίσθηση είναι πως το επιβλητικό και πολυτελές εσωτερικό είναι χαώδες, σχετικά άδειο και μάλλον ψυχρό.
  • Δεν υφίσταται στοιχειώδης ξενάγηση αλλά πρέπει να αναζητήσεις κάποια υπάλληλο για να πάρεις πληροφορίες επί συγκεκριμένων εκθεμάτων. Η ευγένεια των υπαλλήλων πάντως είναι κάτι που σε κερδίζει.
  • Σχετικά φτωχικές μου φάνηκαν οι δυο ‘μπουτίκ’ του μουσείου, στο ισόγειο και στον α΄όροφο. Θα περίμενα περισσότερα και πιο λειτουργικά αναμνηστικά. Υπάρχουν αρκετά βιβλία όμως και έχει ενδιαφέρον να τα ξεφυλλίσεις τουλάχιστον.
  • Όσον αφορά σε αυτά καθ’αυτά τα εκθέματα, δεν μπορώ να κάνω σχόλιο ιδιαίτερο καθώς δεν είμαι ειδικός. Είναι η αλήθεια ότι στον δεύτερο όροφο όπου έχουν εκτεθεί τα εναπομείναντα γλυπτά από τις μετώπες του Παρθενώνα και με τον ιερό Βράχο να δεσπόζει, η αίσθηση είναι ιδιαίτερη και θα έλεγα ατμοσφαιρική. Πρέπει κανείς να μελετήσει και τα σχόλια, είναι σύντομα και κατατοπιστικά.
  • Το ‘δάσος των αγαλμάτων’ στον α΄όροφο έχει ενδιαφέρον αλλά θα χρειαζόταν μια ξενάγηση ανά ομάδες, μια κάποια παρουσίαση καθώς έχει κανείς την αίσθηση ότι είναι σε μια θάλασσα ανάμεσα σε πολλά νησάκια και δεν υπάρχει μια πορεία, μια γραμμή πλεύσης. Ο ειδικός δεν έχει πρόβλημα, ο μη ειδικός ίσως μπερδευτεί.
  • Οι Καρυάτιδες εντυπωσιακές.
  • Το βιντεάκι σύντομης ιστορικής παρουσίασης του ναού και της πορείας του ως σήμερα, ενδιαφέρον.
  • Η καφετέρια του ορόφου είναι μεγάλη, λίγο ψυχρή ίσως. Αναμενόμενο, θα πει κάποιος για ένα μουσείο. Νομίζω πως θα μπορούσαν κάποιες παρεμβάσεις να κάνουν την απόλαυση ενός καφέ πιο ελκυστική.
  • Ο περιβάλλων χώρος του κτηρίου εισφέρει στην απόλαυση και την οπτική ξεκούραση του επισκέπτη.

Σε γενικές γραμμές, οι εντυπώσεις θετικές αλλά θα περίμενα ακόμη περισσότερα και πιο δυνατή οργάνωση.

Αξίζει να το επισκεφτείτε. Και οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να πληρώνουν πουθενά εισιτήρια. Έστω και συμβολικά. Πληρώνει κανείς εισιτήριο να πάει σπίτι του;

2 σχόλια:

Κατερίνα είπε...

"Πληρώνει κανείς εισιτήριο να πάει σπίτι του;"

Αμέ! Άμα παίρνει μετρό! :Ρ

Πέρα από την πλάκα, πολύ κατατοπιστικά τα όσα έγραψες. θέλω κι εγώ να επισκεφθώ το νέο μουσείο απλά δεν το αποφασίζω.
Τώρα για την καφετέρια, ποσώς με ενδιαφέρει πως είναι, για την ακρίβεια δεν θα με πείραζε και να μην υπήρχε...
Άντε γιατί σε λίγο προβλέπω να γίνονται τα νέα μουσεία σαν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Με εστιατόρια, παιδότοπους και μπιλιάρδα... :)
Μετά την Καρυάτιδα, να μην παίξεις και το γαλλικό σου;
Στέκα και η μία, στέκα και η άλλη :Ρ

Νimertis είπε...

Μπα... εγώ θα ήθελα και μια ψησταριά να υπάρχει... η γέφυρα του χτες με το σήμερα βρε αδερφέ...