Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

Η 'παγκόσμια κοινή ησυχία'...





Λοιπόν, δεν είμαστε όλοι 'ίσα κι όμοια'... μερικοί από είναι -είμαστε- πολύ πιο έξυπνοι από τους άλλους, τους ανήκοντες στο λεγόμενο -περιφρονητικά και καλώς- 'μέσο όρο'. Αυτοί που είναι σ'αυτό το θλιβερό μέσο όρο, οι αναρίθμητοι συνάνθρωποί μας δηλαδή, είναι καταδικασμένοι στη μετριότητα. Τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή... άπονη, άκαρδη και σκύλα!

Όχι για όλους βέβαια. Για μας τους πανέξυπνους, τις ιδιοφυΐες δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάπου κάποιος κάποτε επινόησε έναν δείκτη, τον λέμε δείκτη 'ευφυίας' (IQ) και χώρισε αυτόματα, να'ναι ευλογημένοι οι απόγονοί του!, τους ανθρώπους σε πανηλίθιους, ηλίθιους, μέσο όρο, έξυπνους και ιδιοφυΐες. Ε, το καταλαβαίνετε βέβαια πως όσοι ανήκουν στην τελευταία κατηγορία δεν έχουν και καμία σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Άρα, τα αποφθέγματα του παλιού και καλού ελληνικού κινηματογράφου, τύπου 'μάνα γιατί με γέννησες' και 'ψεύτρα κοινωνία σε μισώ', δεν μας αγγίζουν, δεν μας αφορούν.

Τώρα τελευταία μάλιστα βλέπω με χαρά μεγάλη σαν τον ωκεανό να φιλοξενείται από τηλεοπτικούς σταθμούς ένας συνάνθρωπός μας που ανήκει στην ελίτ των ελίτ. Στην κορυφή των κορυφών, έπιασε τον ουρανό και μπράβο του. Έχει τον υψηλότερο δείκτη σε όλο τον πλανήτη για να μην πω και σε όλο τον Γαλαξία... θα το έλεγα αλλά επειδή δεν είμαι χαζός κι είμαι πανέξυπνος, δεν πατάω τη μπανανόφλουδα να ισχυριστώ ότι έχω ιδέα -πόσω μάλλον εσείς βέβαια- αν υπάρχουν υπερ-νοήμονα όντα κάπου εκεί έξω. Κάτι θα πρέπει να υπάρχει φαντάζομαι αλλά αυτός ο δείκτης δεν μετράει τη φαντασία, μετράει την ευφυΐα είπαμε. Θα μου πεις, δεν είναι υποσύνολο της ευφυίας η φαντασία; Οι ευφυείς είναι ευφάνταστοι πιότερο από τους άλλους; Δω πέρα οι απόψεις διίστανται και για να μην σας κουράσω γιατί εσείς του μέσου όρου κουράζεστε εύκολα και αμέσως πετάτε τα βιβλία παρακείθε και βάζετε τα πρωινάδικα για να χαζέψετε κανά δίωρο, το αφήνω. Σημασία έχει ότι ο άνθρωπος αυτός -και του βγάζω το καπέλο- είναι ο πρώτος μάγκας, πάει να πει όλοι οι αποδέλοιποι να ξύσουν και να ξαναξύσουν το κεφάλι τους και να στενάξουν. Έτσι τα θέλει ο Γιαραμπής και αλλιώς δεν γίνεται!

Τώρα βέβαια, όταν χαζοί δημοσιογράφοι παίρνουν συνέντευξη από πανέξυπνους καλεσμένους, εσείς τι περιμένετε; Χαΐρι και προκοπή; Ανοησίες ρωτάνε και σε αμηχανία φέρνουν τον άνθρωπο που από ευγένεια απλώς κουνάει το κεφάλι του. Με πίκρα και θλίψη. 'Πώς αισθάνεσθε που είστε ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου;' ή 'Τι κάνετε όταν ξυπνάτε το πρωί;' ή ακόμα 'Είστε ερωτευμένος;' Τι τραβάω Χριστέ μου!, λέει από μέσα του ο ευφυέστατος καλεσμένος με το τρομερό σκορ που έσπασε τα μηχανάκια κι έχει δίκιο. Σίγουρα θα απορεί μάλιστα τι νόημα έχει να πάρεις συνέντευξη από ένα τόσο ευφυές πλάσμα όταν εσύ είσαι χαζοκούταβο. Δηλαδή, σα να προσ-ταρατσωθεί αύριο το πρωί στην ταράτσα σου ένας ιπτάμενος δίσκος, να βγει ένας τρομερά έξυπνος και κακάσχημος -άσχετο- εξωγήινος και να πλησιάσει ενώ εσύ απλώνεις την μπουγάδα. Εσύ τον βλέπεις, πέφτεις τ' ανάσκελα και αρχίζουν οι σπασμοί. Κι αφού περάσει το πρώτο σοκ και δεν σε μαζέψει κανένα ασθενοφόρο, συνέρχεσαι, -συνήθως οι χαζοί είναι και γεροί, ζουν πολλά χρόνια σαν τις χελώνες- ζωηρεύει το χρώμα στα μάγουλα και λες να πιάσεις το κουβεντολόι μαζί του. Δηλαδή, σοβαρά, περιμένεις εσύ με τον δείκτη καρότου να συνεννοηθείς μαζί του; Γίνονται αυτά; Πάγαινε πιο κει!

Τώρα, ξέρω πως υπάρχουν και κάποιοι που δυσφορούν που τα διαβάζουν όλα αυτά. Με βρίζουν. Με λένε φασίστα, ρατσιστή και τα σχετικά. Κι αρχίζουν τις βαρετές κοινοτοπίες, 'όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι', 'είναι φασιστικό να χωρίζεις τους ανθρώπους με δείκτες και πηλίκα', 'να καταργηθούν τέτοιου είδους διαχωρισμοί', και πολλά άλλα απολύτως εκνευριστικά.

Δηλαδή, για μισό λεπτό... επειδή εσείς δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας, να καταργήσουμε και τους ολυμπιακούς αγώνες; Τα 100, τα 200, τα 10000 μέτρα; Κι επειδή δεν μπορείτε να σηκώσετε το πόδι δέκα πόντους να καταργήσουμε τα άλματα; Και τις ρίψεις; Και τα κολύμπια; Και τα ποδόσφαιρα και τα μπάσκετ; Επειδή εσάς σας δώσανε μπάλα και αρχίσατε να παίζετε 'τα μήλα' πάει να πει ότι θα κόψουμε και τα ματς της Κυριακής;

Είπε κανείς φασίστα τον Καρλ Λιούις; Ή τον Γιουσέιν Μπολτ; Επειδή τρέχει πιο γρήγορα απ'τον άνεμο; Είπε κανείς φασίστα τον Γκάλη; Ή τον Φασούλα; Επειδή οι άνθρωποι παίρνανε την μπάλα και ξέρανε τι να την κάνουν; Είπε κανείς φασίστα και ρατσιστή τον Πελέ; Ή το Μαραντόνα; Επειδή 'χάιδευαν το τόπι' και γοήτευαν πάνω στο χορτάρι;

Αυτός είναι άλλου τύπου ρατσισμός... δεν είναι; Προκρούστειος. Και να τον προσέξετε παρακαλώ. Σε τι είσαι καλύτερος εσύ; Στο πιάνο; Κόψτε του τα δαχτυλάκια κι άστε τον να παίζει με τη μύτη. Σε τι είσαι πρώτος εσύ; Στην κωπηλασία; Χώστε τον σε καμιά γαλέρα κι άστε τον να βγάλει το άχτι του ως τα 80! Κι εσύ; Γράφεις βιβλία; Είσαι 'διανοούμενος;'
Σκέφτεσαι;
Στοχάζεσαι;
Αναρωτιέσαι;
Γι αυτό αχνίζει η κεφαλή σου;
Μια ωραία λοβοτομούλα και θα έρθεις στα ίσα σου αδελφέ μου!

Ό,τι εξέχει αποκόπτεται. Κι ό,τι ξεχωρίζει να αποσιωπάται. Ό,τι λάμπει να θολώσει και ό,τι αστράφτει να μουτζουρωθεί.
Ό,τι περισσεύει τέμνεται και ό,τι λείπει να απορρίπτεται εις το βάραθρον.

Να δω μετά ποιος από μας θα έχει μούτρα να βγει και να μιλήσει.

Γιατί και ο λόγος θα είναι η προσβολή της σιωπής. Της παγκόσμιας κοινής ησυχίας.

Και θα πρέπει να εκλείψει...