Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2011



Ένα βράδυ ένας γέρος (ινδιάνος) της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Είπε: “Γιέ μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο ‘λύκων’ που υπάρχουν....μέσα σε όλους μας. Ο ένας είναι το Κακό. – Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η αυτολύπηση, η ενοχή, η προσβολή, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ. Ο άλλος είναι το Καλό. – Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, ο ανθρωπισμός, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια.”Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του: “Ποιος λύκος νικάει παππού; ”Ο γέρο- Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά: “Αυτός που ταΐζεις.”

(Παλιός ινδιάνικος μύθος)

Από το nephilim
(Καταραμένοι Ποιητές http://damnedpoetry.blogspot.com/)


10 σχόλια:

AERIKO είπε...

ΙΝΔΙΑΝΟΙ..Σοφοι και πολυαγαπημένοι....!! Ετσι ακριβως ειναι Αντωνη μου. Θα αφησω εδω αντι για σχολιο αλλο εναν αγαπημενο μυθο τους μαζι με την χαμογελαστη μου καληνυχτα.:))

ΥΓ.Όσο για τους εκπτωτους καταραμενους της ποιησης μακρυα κι αγαπημενοι.

Μια φορά, ο “Άγριος Ταύρος” και το “Μπλε Σύννεφο”, πήγαν πιασμένοι χέρι χέρι, στη σκηνή του γέρου μάγου της φυλής και του είπαν:

Εμείς αγαπιόμαστε πάρα πολύ. Γι’αυτό ήρθαμε σε σένα, να μας δώσεις μια συμβουλή για να ζήσει η αγάπη μας αιώνια. Μια συμβουλή που θα μας βοηθήσει να μείνουμε για πάντα ο ένας δίπλα στον άλλον.

Ο γέρος συγκινημένος, που έβλεπε δύο νέους τόσο ερωτευμένους, και τόσο διψασμένους ν’ ακούσουν μια συμβουλή του, τους είπε:

Εσύ “Μπλε Σύννεφο” πρέπει ν’ ανεβείς στο βουνό και να κυνηγήσεις το πιο δυνατό γεράκι, και να το φέρεις εδώ ζωντανό. Και συ “Άγριε Ταύρε”, να σκαρφαλώσεις στο βουνό να βρεις τον πιο άγριο αετό, να τον πιάσεις, και να μου τον φέρεις εδώ ζωντανό.

Την προκαθορισμένη ημέρα, οι δύο νέοι, ήταν μπροστά στη σκηνή του μάγου, με τα πουλιά στα χέρια.

Ο γέρος, τα έβγαλε από τα δίχτυα, και διαπίστωσε ότι ήταν τα φημισμένα πουλιά. Τώρα, δέστε τα πουλιά από το πόδι με αυτό το δερμάτινο κορδόνι, και μετά αφήστε τα να πετάξουν ελεύθερα!

Το ζευγάρι, έκανε αυτό που ζήτησε ο γέρος και άφησαν τα πουλιά ελεύθερα. Ο αετός και το γεράκι προσπάθησαν να πετάξουν, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν μικρά πηδήματα. Μετά από λίγο, εκνευρισμένα που δεν μπορούσαν να πετάξουν, άρχισαν να επιτίθενται το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα να πληγωθούν. Τότε ο γέρος είπε:

Αυτό που βλέπετε τώρα, να μην το ξεχάσετε ποτέ. Διότι κι εσείς είστε όπως ο αετός και το γεράκι. Αν είστε δεμένοι ο ένας με τον άλλον, όπως αυτά τα δύο πουλιά, έστω κι από αγάπη, όχι μόνο θα υποφέρετε, αλλά αργά η γρήγορα, θ’ αρχίσει να πληγώνει ο ένας τον άλλον.

Αν θέλετε να κρατήσει η αγάπη σας, πετάξτε μαζί, αλλά ποτέ δεμένοι. Αφήστε ελεύθερο ο ένας τον άλλον, να πετάξει με τα δικά του φτερά!

Πραγματικά αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό ισχύει και στις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις. Πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα των άλλων, να πετούν μόνοι τους προς τα όνειρά τους.

Μόνον ελεύθεροι οι άνθρωποι, είναι ικανοί να αγαπήσουν!

Νimertis είπε...

καλημέρα Μαρία μου... ευχαριστώ για την ιστορία σου... άρα δεν ισχύει το πατροπαράδοτο και ελληνικό 'κάλλιο γαϊδουρόδενε...'

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαιρετικό... Πολύ καλό...

Ρένα είπε...

Εξαιρετικό!!! Οπως ολόκληρη η σοφία των Ινδιάνων. Εχω ένα βιβλίο "Ακου Λευκέ".του Λαρς Πέρσον" αν δε το έχετε διαβάσει το συνιστώ. Καλησπέρα Νημερτης κα καλό Σ.Κ.

Νimertis είπε...

καλησπέρα φίλε δείμε... να'σαι καλά...

Νimertis είπε...

Νομίζω πως το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω διαβάσει Ρένα μου... ευχαριστώ, μπαίνει στα υπόψιν...

kaiti1964 είπε...

Πολύ όμορφη ιστορία ...μέσα σε λίγες γραμμές όλη η αλήθεια της ψυχής !
Καλό σαββατοκύριακο !!

Νimertis είπε...

Καλά να περνάς φίλη μου Kaiti...

LIAKOS είπε...

σε γουσταρω με τρελα!
θελω να σε γνωρισω οπως κ δηποτε!ειμαι τυφλα κ σε γουσταρω με τρελα!

697 423242 413

Νimertis είπε...

Γεια σου φίλε μου nephilim... θα έρθει και η στιγμή της γνωριμίας, γιατί όχι... να'σαι καλά...