Εφημερίς "Ο Αιών"
13 Νοεμβρίου 1838
Παιδιά μου!
…Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους, και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι καί τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διόρισε ένα βιτσερέ [αντιβασιλέα], έναν πατριάρχη, καί του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα• διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καί τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε καί επτώχαινε…
…Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση…
…Να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε εις τους καφενέδες και τα μπιλιάρδα. Να δοθείτε εις τας σπουδάς σας και καλύτερα να κοπιάσετε ολίγον, δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους - πέντε χρόνους τη νεότητά σας, και να μείνετε αγράμματοι. Να σκλαβωθείτε εις τα γράμματα σας. Να ακούετε τας συμβουλάς των διδασκάλων και γεροντοτέρων, και κατά την παροιμία, "μύρια ήξευρε και χίλια μάθαινε". Η προκοπή σας και ή μάθησή σας να μην γίνει σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας [καλό]…
…Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα…
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ‘ο λόγος στην Πνύκα’
8 Οκτωβρίου 1838
7 σχόλια:
πόσο πολύ μπορείς να αγαπήσεις τη γραφή του , όσο τη διαβάζεις τόσο περισσότερο σε μαγεύει η απλότητα του , η ευγένεια του και πιότερο όλων η ειλικρίνεια του.
και κλέβοντας τα λόγια κάποιου λέω : όσο τον διαβάζω τόσο πληθαίνει η εμπιστοσύνη μου για το χώμα!
ευγενής η αποφασή σας να Τον αναρτήσετε!
Και πάλι σε ευχαριστώ που μας θυμίζεις ότι υπάρχουν λόγοι και πράξεις ανθρώπων που αξίζουν!
Φιλί
Alex καλή μου φίλη καλησπέρα.. συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση στο σχόλιό σου... ο Κολοκοτρώνης είναι από τις μορφές εκείνες που αποτελούν ογκόλιθους για την ιστορία μας και το εννοώ... και είναι διπλής και τριπλής αξίας τούτα τα λόγια από έναν άνθρωπο που δεν ήταν 'λόγιος' και χαρτογιακάς αλλά μάχιμος και ιδιοφυής... χαίρομαι που έχεις και το Τ κεφαλαίο...
--------------------------------
Κίρκη μου καλησπέρα... νομίζω κι εγώ πως αξίζει το κόπο αυτούς τους ανθρώπους να τους τιμούμε... όχι μονάχα κάθε 25η Μαρτίου τυπικά και βαρετά... κάθε μέρα! Πολλά φιλιά!
Ο Θόδωρος -που το άγαλμα του βλέπω κάθε μέρα περπατώντας στη πόλη που ζω γεμάτο με συνθήματα από ανθρώπους που κατέχουν απόλυτες άλλοτε μεταμοντέρνες, άλλοτε διαφωτισμένες ''αλήθειες'' - ήταν μεγάλος Άνδρας και όπως όλοι οι μεγάλοι είναι ΚΑΙ αυτός ντεμοντέ, ίσως επιτηδευμένα, μιας και οποίος διαβάσει τα απάντα του σκέφτεται λίγο διαφορετικά τα αυτονόητα του και τα δυτικά παραδεδομένα του.
Που να ασχολούμαστε τώρα με τον Κολοκοτρώνη, αφού δεν έχει περάσει από Αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο –ιδρυθέν από θρησκευόμενους προτεστάντες όπως τα περισσότερα- και δεν έχει μεταπτυχιακό...
Πρέπει να είναι κανείς σκληρός με τον εαυτό του και ειλικρινής βλέποντας κάτω του την αξιοθρήνητη, εφήμερη πολυλογία της πολιτικής που έγραφε και ο Νίτσε για να διαβάσει τον Κολοκοτρώνη.
Να'σαι καλά φίλε Νημερτή.
σε πείσμα κι εγώ φίλε Δ όλων εκείνων που τον θεωρούν 'πασέ' και ντεμοντέ, ανήρτησα έναν από τους πιο όμορφους και δυνατούς λόγους ενός αληθινού ΑΝΤΡΑ... εξαίρεσα στην ουσία μόνο ένα μικρό τμήμα που αναφέρεται στον Όθωνα καθώς με τους εστεμμένους έχω κάποιες στομαχικές διαταραχές παιδιώθεν... σ'ευχαριστώ για το σχόλιο... να σαι κι εσύ καλά [είδα την Ρώμη Νο 2... ε, ρε γλέντια απόψε!!!]
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου. Τι και αν πέρασαν τα χρόνια τα λόγια των ηρώων μένουν πάντα επίκαιρα και μακάρι να τα διάβαζαν μερικοί ''μορφωμένοι πολιτικοί'' που μας κυβερνούν για να μάθουν πόσο ''λίγοι'' είναι για τις θέσεις που κατέχουν. Οι ανόητοι είναι προτιμότερο να κυβερνιούνται παρά να κυβερνούν- Είναι άσχημο να κυβερνιέσαι κανείς από κατώτερους του. Δημόκριτος απόσπ-75 και49.
Καλησπέρα Ρένα. Πολύ χρήσιμη η αναφορά της ρήσης του Δημόκριτου... εξαιρετικά επίκαιρη... σ'ευχαριστώ θερμά!!!
Δημοσίευση σχολίου