Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...



…Eγώ νομίζω ότι ένα από τα βασικά καρκινώματα, μπορώ να πω, του εργατικού κινήματος και του λαϊκού κινήματος, τα τελευταία εκατό χρόνια τουλάχιστον, είναι η ιδέα ότι έπρεπε να υπάρχουν οι ηγέτες. Eγώ πιστεύω ότι ο λαός δεν μπορεί να κυβερνηθεί παρά μόνος του. Hγέτες με μια έννοια βέβαια πάντα θα υπάρχουν, κάποιος άνθρωπος θα έχει ίσως περισσότερα να πει ή περισσότερες ιδέες από τους άλλους, το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι ηγέτες να αναγράφονται από τη βάση τους, να είναι ανακλητοί, να μην ειδωλοποιούνται, να μη θεοποιούνται κ.τ.λ., συμφωνείτε; Tο αν στην ερχόμενη περίοδο θα υπάρξουν ηγέτες, δυναμικά άτομα που θα πάρουν πρωτοβουλίες, αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς. Aυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι αν δεν υπάρξει μια πραγματική κίνηση του λαού, ούτε θα αναδειχθούν άνθρωποι εξαιρετικοί, ούτε κι αν υπάρχουν άνθρωποι εξαιρετικοί θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε άλλο περισσότερο παρά να είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω….

…Aπό την άποψη της πολιτικής πραγματικά νομίζω ότι κάθε προσπάθεια βασικής μεταμόρφωσης της σημερινής κοινωνίας δεν μπορεί να στηρίζεται πουθενά αλλού παρά στις δημιουργικές δυνάμεις του λαού και όλων των ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινωνία. Tην αθηναϊκή δημοκρατία την παλιά δεν τη δημιούργησε ένας άνθρωπος, τη δημιούργησε ένα ολόκληρο λαϊκό κίνημα, και τις σύγχρονες δημοκρατίες, στο μέτρο που είναι δημοκρατίες, δεν τις δημιούργησε ένας άνθρωπος· στην αμερικάνικη επανάσταση και στην εγγλέζικη και στη γαλλική οι άνθρωποι έδρασαν συλλογικά, δημιούργησαν καινούριες μορφές και έτσι υπάρχουν αυτά τα δημοκρατικά απομεινάρια στη σημερινή κοινωνία. Aν πρόκειται να υπάρξει κάποιο καινούριο ξεκίνημα της κοινωνίας, ασφαλώς αυτό το καινούριο ξεκίνημα θα συμβαδίσει με μια αφύπνιση των ανθρώπων, οι οποίοι θα πάψουν να είναι καταναλωτικά ζώα και θα ξαναγίνουν πολιτικά ζώα, δηλαδή άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα κοινά, γιατί όπως έλεγε και ο Aριστοτέλης «είναι ικανοί να άρχουν και να άρχονται»…

…πρέπει να εκθρονίσουμε την οικονομία, την παραγωγή και την κατανάλωση από την κεντρική θέση που έχουν σήμερα. Όσο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο σκοπός της ζωής είναι σήμερα να αποκτήσουν μια καινούρια έγχρωμη τηλεόραση του χρόνου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γιατί ουδέποτε θα ενδιαφερθούν πραγματικά για τα κοινά, καθένας θα προσπαθήσει, όπως λένε στα σύγχρονα ελληνικά, «να τα πιάσει» όσο γίνεται περισσότερο και αυτό είναι όλο. Aυτή η πορεία είναι όχι μόνο ανάξια των ανθρώπινων όντων, αλλά είναι και παράλογη και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη. Δεν μπορεί να εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση και, αν εξακολουθήσει, πρέπει να σκεφθεί κανείς ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο το ένα έβδομο του πληθυσμού της γης που ζει σ’ αυτές τις συνθήκες. Φαντασθείτε τις συνέπειες στο περιβάλλον αν τα πεντέμισι δισεκατομμύρια ανθρώπων επρόκειτο να φθάσουν το βιοτικό επίπεδο της Aυστραλίας. Eίναι ένας εφιάλτης και, από την άλλη μεριά, πώς μπορείς να τα αφήσεις στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα; Συνεπώς χρειάζεται μια βασική αλλαγή στο τι οι άνθρωποι θεωρούν άξιο, τι θεωρούν σημαντικό και τι θεωρούν σκοπό της ζωής τους, για να μπορέσει να γίνει μια πραγματική αλλαγή….

Kορνήλιος Kαστοριάδης
Οι λαοί θα βρουν τη λύση

H συνέντευξη δόθηκε από τον Kορνήλιο Kαστοριάδη στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Xατζηβασίλη της ελληνόφωνης εφημερίδας του Σίδνεϋ, O Kόσμος, κατά την επίσκεψη του φιλοσόφου στην Aυστραλία, και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 23ης Aυγούστου 1991.

10 σχόλια:

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

"... μια αφύπνιση των ανθρώπων, οι οποίοι θα πάψουν να είναι καταναλωτικά ζώα και θα ξαναγίνουν πολιτικά ζώα, δηλαδή άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα κοινά..."
το είχαμε ξεχάσει αυτό...ας μην ξαναγίνει ποτέ πια...
είπαμε...έρχονται ακόμη πιο ενδιαφέροντες ημέρες...
την καλησπέρα μου Νημερτή.

Νimertis είπε...

και επιτέλους, φίλε Δημήτρη, τώρα όλοι όσοι είχαν βυθιστεί στον ύπνο τον μακάριο, θα αφυπνιστούν θέλουν δεν θέλουν... τόσα χρόνια κάποιοι φώναζαν 'μην δίνετε συνεχώς την εξουσία στους ίδιους και τους ίδιους κλέφτες, μην τους ενισχύετε, δείτε μια άλλη λύση, μια άλλη διέξοδο...' και ήταν... η χαμένη ψήφος... ποια ήταν τελικά η χαμένη ψήφος το είδαμε πια σήμερα... έστω και αργά...

goofyMAGOUFH είπε...

Ύπνωση, Νημερτή.
Ύπνωση.
Διαρκώς τα ίδια θα λέμε;
Ύ π ν ω σ η
Έχει εγγυημένα αποτελέσματα
ή -για να ακριβολογώ-
εγγυημένες αποδόσεις.
Άντε όνειρα γλυκερά.

ΚΙΡΚΗ είπε...

Φίλε ΝΗΜΕΡΤΗ,
ο λόγος του Καστοριάδη
είναι σύγχρονος όσο ποτέ!
Ας αφυπνιστούν οι άνθρωποι και οι λαοί, γιατί έρχονται δύσκολοι...αιώνες!
Σ' ευχαριστώ που μας τον θύμισες!
Τα σέβη μου

Νimertis είπε...

να σου πω Γκούφη μου, τα ίδια πρέπει να λέμε διότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν περιθώρια να λέμε και κάτι άλλο... λέμε τα 'ίδια' που ίσως φανούν χρήσιμα και ενδιαφέροντα σε εκείνους που ζουν στον... κόσμο της σοκοφρέτας και κάνουν αναρτήσεις για το πως έφαγαν μια μακαρονάδα... ίσως κάποιο βλέμμα πέσει κατά τύχη και στον Κορνήλιο ή στην Κίρκη ή σε σένα ή κάπου αλλού και δουν μερικά πράγματα απο άλλη οπτική... αξίζει η προσπάθεια...
--------------------------------
Κίρκη, ναι, και επειδή έχω ένα μικρό αρχείο του σπουδαίου αυτού διανοητή που είναι μάλλον άγνωστος ακόμη στην Ελλάδα -και συκοφαντημένος- διαπιστώνω πόσο αληθινά επίκαιρος είναι... σ'αυτή τη συνέντευξη αναφέρεται περισσότερο στους λαούς που έβγαιναν τότε από τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό και ζαλισμένοι ακόμα δεν ήξεραν που να στραφούν... σήμερα πια αναφέρεται σε όλους... ζαλισμένοι είμαστε κι εμείς από τις καρπαζιές του ΔΝΤ...

Ρένα είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Νομίζω για να
ενδιαφερθεί ο άνθρωπος για τα κοινά θέλει πολύ δουλειά. Ισως δεν φταίει μόνο αυτός φταίει το σύστημα που δεν του δείνει χρόνο και αιρεθίσματα.
Οι περισσότεροι κυνηγούν το χρόνο για την επιβίωση της οικογένειάς των. Που καιρός και χρήμα για βιβλίο.
Η τηλεόραση είναι μια διέξοδος για ξεκούραση. Βέβαια όλα αυτά δεν τον απαλλάσουν από το χρέος του να συμμετάσχει στα κοινά.Σιγά σιγά η σημερινή κατάσταση, η φτώχια, η ανεργία θα τον οδηγήσουν στην αφύπνηση.

Alex είπε...

πως ξεσηκώνουμε ένα κόσμο σύσσωμο ?
πως επιστρέφουμε στις αξίες του κόσμου των αρχαίων ?
πως διαγράφουμε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίες που μας είναι τελείως 'αχρηστο ?
η διάγνωση του προβλήματος απέχει παρασάγκας(farsang) απο την εφαρμογή των υπέροχων προτάσεων του Καστοριάδη!
Μένουμε στο να υμνούμε τους υπέροχους ανθρώπους που κυκλοφορούν ή κυκλοφόρησαν αναμεσά μας αλλά δεν είναι λύση ΜΟΝΟ αυτό !
κάτι θα π΄ρεπει να υπάρχει που θα μας ξεσηκώσει (όχι για να σπάσουμε βιτρίνες καταστημάτων ή να βάλουμε μολότωφ ή ακόμα χειρότερα να σκοτώσουμε συνανθρώπους μας ..όχι αυτό) και αυτό το κάτι είναι σπουδαιότερο και απο αυτή την ίδια μας την ύπαρξη.

η αγωνία μου με κάνει να μακρυγορώ
θα με συχωρέσετε ελπίζω.

Νimertis είπε...

Φίλη μου Ρένα, πιστεύεις ότι 'σιγά σιγά' θα σφυρηλατηθεί ένα επίπεδο συνειδητότητας; Πόσο σιγά σιγά όμως φίλη μου; Οι εξελίξεις είναι εκρηκτικές πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο... οι λαοί απειλούνται από μια ομάδα 100 ατομων και 10 εταιρειών που χειρίζονται τα οικονομικά μεγέθη και αποφασίζουν αν μια χώρα θα χρεωκοπήσει τώρα ή αργότερα, αν οι λαοί θα πεινάσουν σήμερα ή για πάντα... πιστεύω ότι ήρθε η ώρα της έγερσης... επιτέλους... να πάρουμε όλοι μας την υπόθεση στα χέρια μας... να σηκωθούμε... ΟΛΟΙ! ο καθένας μόνος είναι μια ασήμαντη μονάδα... όλοι μαζί είμαστε ένα τρομερό παλιρροϊκό κύμα!
==================================
νομίζω ότι είσαι στον πυρήνα του ζητήματος φίλη Αλεξ... δεν αρκεί να μνημονεύουμε τον ένα ή τον άλλο σπουδαίο διανοητή που είπε και έγραψε... τα ζούμε στο πετσί μας όλα, την εργοδοτική ασυδοσία, την κρατική βία, τον εξευτελισμό των γερόντων που στην αποδρομή της ζωής τους πένονται και είναι με το χέρι απλωμένο, την ισοπέδωση των νέων σε εργασίες των 500 ευρώ, την απαθλίωση των ανέργων... τι άλλο πια να χρειαζόμαστε για να σηκωθούμε και να τους πετάξουμε όλους στα σκουπίδια; αναρωτιέμαι... επαναλαμβάνω τη φοβερή φράση του Ρεμπώ... 'τι μπέρδεμα! όλα θέλουν γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή!'...
πάλι τι είπε κάποιος άλλος μνημόνευσα, θα μου πεις... μα, ταίριαζε γάντι... γι αυτό!
χαίρομαι που έχουμε ανταμώσει Αλεξ... και να μακρηγορείς όσο θέλεις... σε παρακαλώ να μακρηγορείς!!! την καλησπέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, ο Καστοριάδης δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός διοτί ανέδειξε εξουσιαστικούς μηχανισμούς και πέρα απο συγκεκριμένες ιδεολογίες και πολιτικές προσεγγίσεις.
Όλοι οι εξουσιοφρενείς και όσοι θεωρούν τους ανθρώπους μαζα τον αντιπαθούν, ''δεξιοί'' και ''αριστεροί''.
Δεν γνωρίζω πολλούς που να προέρχονται απο τον ψυχοεπιστημονικό και πολιτικό-φιλοσοφικό χώρο και να μην έγιναν τσιμπούρι στην εκάστοτε εξουσία.


''...πρέπει να εκθρονίσουμε την οικονομία, την παραγωγή και την κατανάλωση από την κεντρική θέση που έχουν σήμερα.''

Αυτό είναι όλο το ζήτημα φίλε Νημερτή, αλλά κυριάρχησαν τον τελευταιό αιώνα οι οικονομιστές όπως τους λέω με πλάτη τους ψυχονόμους.
Το όλο πρόβλημα είναι ο οικονομοκεντρισμός αλλά η κουβέντα παεί πολύ μακριά και δεν μου αρέσει να μελλοντολογω, ας αρχίσουμε αναδεικνύοντας τουλάχιστον τους μηχανισμούς με τον οποίο λειτουργούν, δεν υπάρχει δράση δίχως συνείδηση που λένε διάφοροι καλοθελητές.

''Aν πρόκειται να υπάρξει κάποιο καινούριο ξεκίνημα της κοινωνίας, ασφαλώς αυτό το καινούριο ξεκίνημα θα συμβαδίσει με μια αφύπνιση των ανθρώπων, οι οποίοι θα πάψουν να είναι καταναλωτικά ζώα και θα ξαναγίνουν πολιτικά ζώα''

Δεν το θέλουν, φοβήθηκαν τόσο με το τι έγινε απο τη Μαδρίτη μέχρι τη Μόσχα στις αρχές του αιώνα που αποφάσισαν να μας...

Δεν μας πιστεύουν, είναι τόσο απλό.
Το πολιτικό το φοβούνται, όλοι τους. Και οι κόκκινοι και οι μαύροι και οι μπλέ, όλοι τους πεφωτισμένοι ελιτιστές, κάστες.

Δυστυχώς ήδη έχουν αρχίσει να δημιούργουνται κινήματα ''αφύπνισης'' α-πολιτικά ή που θεωρούν το πολιτικό ως μέγιστο ''κακό'' και τα όποια τα όποια έχουν τεράστια αποδοχή. Αλλό ένα καταναλωτικό προιόν.

Αυτο έχω να πώ:
Μα πόσο Ρώμη ακόμα;!...

Υ.γ: Θέλω να γράψω και άλλα φίλε αλλά δεν προλαβαίνω που έλεγε και ο Βεγγο.ς

Νimertis είπε...

μετά το πολύ δυνατό αυτό...'σχόλιό' σου φίλε Δ -το οποίο και ήρθε ως πρόδρομος της νέας ανάρτησης κατά σύμπτωση(;)- οφείλω μια μικρή εξομολόγηση: εις τα φοιτητικά μου χρόνια, υπό το κράτος της 'ορθόδοξης' κόκκινης προπαγάνδας, ο Καστοριάδης –όπως και πλήθος άλλων- είχε δικαστεί και καταδικαστεί μέσα μου ως αναθεωρητικός, αντι-Μαρξιστής, ρεβιζιονιστής διανοητής της καρέκλας και όχι των αγώνων και άλλα πολλά που δεν θυμάμαι καθώς ο εγκέφαλός μου φρόντισε να εξορίσει ως περιττά και ανούσια -ευτυχώς! Πριν καλά καλά πιάσω να διαβάζω κάποιο κείμενό του, ερχόταν η σκιά της... Γραμμής από πάνω και... με απέτρεπε! Αναρωτιέμαι πόσα σημαντικά πράγματα έχασα εκείνη τη σύντομη περίοδο εξ αιτίας της ασφυκτικής λογοκρισίας που με τυραννούσε, έμμεσα ή άμεσα... και δεν ήμουν καν μέλος του Κόμματος... αλλά όλα αυτά δρούσαν εσωτερικά... άργησα ίσως να ξεμπερδέψω με όλα τούτα και να πιάσω να μελετώ ανθρώπους που, όπως ο Καστοριάδης, συμφωνώ ή διαφωνώ, καταλαβαίνω ή έστω, παλεύω να ερμηνεύσω, έχουν προσφέρει το λιθαράκι τους στην παγκόσμια σκέψη και δράση... αν αγαπώ κάτι στον Καστοριάδη είναι το πάθος του για την αυτονομία των λαών και των ανθρώπων και τη μαχητικότητά του ενάντια σε οργανωμένα τέρατα, υπαρκτού ή ανυπάρκτου σοσιαλισμού...
μου άρεσε αυτό για τους ψυχονόμους... παγερό ατσάλι βέβαια να το διαβάζεις αλλά έτσι είναι... και η σκέψη σου φίλε Δ έχει εμβαθύνει πολύ σε όλο τούτο το πελώριο ζήτημα της κυριαρχίας των οικονομιστών και των ψυχονόμων!
Δεν έχω ακόμη εισέλθει στην νέα σου ανάρτηση... θέλω να το κάνω με ψυχική ηρεμία καθώς οι δικές σου αναρτήσεις απαιτούν τη συνολική προσοχή!
ευχαριστώ για μια ακόμη φορά που με τίμησες φίλε.
να'σαι καλά!