Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2010

για να μην κάνουμε... το Γερμανό...Έχουν κάποιοι ‘μούτρα’ και μιλάνε;
Έχουν κάποιοι το θράσος και βγάζουν γλώσσα;
Είναι νωπό ακόμα το αίμα!
Κοχλάζει ακόμα η απόγνωση!
Αναδημοσιεύω απλά από: http://www.distomo.gr/history/sfagi.htm

ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
Για τη σφαγή του Διστόμου γράφτηκαν αρκετά βιβλία και θα γραφτούν ακόμα πολλά. Η προσέγγισή μας θα ήταν ελλειπής αν στηριζόταν αποκλειστικά σε κάποιο ή σε κάποια από αυτά. Προτιμήσαμε την αφηγηματική, παραστατική και συνάμα βασισμένη στα κεντρικά γεγονότα,  προσέγγιση του παρακάτω υλικού που είναι αποσπάσματα από το κείμενο που συνέγραψε ο Διστομίτης Στάθης Σταθάς, με την ευκαιρία κυκλοφορίας τριπτύχου για τα πενηντάχρονα της σφαγής του Διστόμου, το 1994.
"...Στις 10 Ιουνίου 1944 ο τόπος μας γνώρισε μία από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κοσμο. Διακόσιοι δεκαοκτώ συμπολίτες μας θανατώθηκαν απο τους Ναζί του Χίτλερ χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί.
 Ανάμεσα σ'αυτούς ανήμποροι γέροι, έγκυες γυναίκες, αβάπτιστα μωρά πρόσφεραν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, την ειρήνη, τον πολιτισμό. "


ΙΣΤΟΡΙΚΟ - Σάββατο 10 Ιουνίου 1944.
Τα νέα από το μέτωπο ήταν καλά. 
Ξημέρωνε μια ακόμα μέρα εργασίας και ελπίδας. Η μέρα της λευτεριάς και της ειρήνης κοντοζύγωνε. Τέσσερις μέρες πρίν, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέπονιας να φτάνει το τέλος της αυτοκρατορίας τους καταλαμβάνονται από αμόκ καταστροφής. Βγάζουν διαταγές γενοκτονίας.
"Ένας Γερμανός σκοτωμένος - πενήντα Ελληνες, δέκα Γερμανοί - ένα χωριό"
Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους ώστε να πάψουν να ενισχύουν τις οργανωμένες ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή.Έτσι στα πλαίσια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκείνο το φοβερό πρωϊνό μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με γερμανούς στρατιώτες (*2ος λόχος του 2ου τάγματος του 7ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας των Ες - Ες με έδρα την Λιβαδειά), ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο. Από αυτά τα δύο πρώτα που προπορεύονταν αρκετά, ήταν Ελληνικά επιταγμένα, γεμάτα με Γερμανούς στρατιώτες ντυμένους μαυραγορίτες. Αυτοί θα πρωτοκτυπούσαν τους αντάρτες που ανύποπτοι θα πλησίαζαν τα αυτοκίνητα και θα ενισχύονταν από τη δύναμη που θα ακολουθούσε.
Από τον Καρακόλιθο και μετά σκορπούν το θάνατο. Σκοτώνουν πέντε και συλλαμβάνουν σαν ομήρους δώδεκα αγρότες ενώ θέριζαν.
Στη διασταύρωση Διστόμου - Αράχωβας συναντιούνται με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανους στρατιώτες που έρχονταν από την Άμφισσα με κατεύθυνση προς το Δίστομο.
Μπαίνουν στο Δίστομο. Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι. Βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη. O επικεφαλής καλεί τον Πρόεδρο και τον παπά τον χωριού από τους οποίους ζητά πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή. Μη μπορώντας να μάθουν, αφού τοποθέτησαν στα υψώματα γύρω απο το χωριό φυλάκια για τον έλεγχο και εκφοβισμό, επιδίδονται σε λεηλασίες.

Το μεσημέρι τα δύο επιταγμένα Ελληνικά αυτοκίνητα με τους μεταμφιεσμένους Γερμανούς στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τον 'Οσιο Λουκά. Λίγο πριν απο το χωριό Στείρι δέχθηκαν επίθεση από τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ (11ος λόχος του 3ου τάγματος, του 34ου συντάγματος), που είχε στήσει ενέδρα. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε δύο ώρες περίπου. Το αντάρτικο τμήμα υποχώρησε μπροστά στον όγκο των Γερμανικών δυνάμεων που μόλις άκουσε πυροβολισμούς έφτασε στο Δίστομο. Οι απώλειες όμως των Γερμανών ήταν μεγάλες. Απο τα δύο πρώτα αυτοκίνητα σώθηκαν ένας στρατιώτης και ένας οδηγός. Σκοτώθηκαν 40 Γερμανοί. στρατιώτες περίπου. Ο επικεφαλής αξιωματικός Τεο *, τραυματίζεται βαριά και λίγο αργότερα στο Δίστομο ξεψυχά.
'Υστερα απο τη συμπλοκή η Γερμανική φάλαγγα επέστρεψε στο Δίστομο. Αμέσως εκτελεί τους 12 ομήρους μπροστά στο Δημoτικό Σχολείο.
Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου. Οι κάτοικοι, όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.Τους έρημους δρόμους του χωριού διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ' όπλου λόγχη. Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν και βιάζουν. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, γέροι, γριές ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό Γολγοθά. Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχούν. Νέοι Ηρώδεις οι εκπολιτιστές του Χίτλερ μακελεύουν τα παιδάκια του Διστόμου.
Στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα. Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν. Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του Νεκροταφείου για πολλή ώρα.Μα σιγά - σιγά ξύπνησε το Δίστομο. Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών που έρημα κλαίγαν τους γονείς τους και οι γόοι των γερόντων. Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παρεφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.
Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά. 'Ενα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερωτηματικό: Γιατί τους σκότωσαν;"
Από το βιβλίο του Γιάννη Μπασδέκη "ΔΙΣΤΟΜΟ" μεταφέρουμε εν συντομία τις κάτωθι πληροφορίες. 
"Οι βιαιότητες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη αγριότητα όπου οι Χιτλερικοί πλιατσικολόγησαν ότι είχε απομείνει όρθιο. Στις 26 Ιουνίου επανέρχονται με αποκορύφωμα τον ομαδικό βιασμό μιάς 50χρονης τυφλής και πνευματικά ανάπηρης γυναίκας αφού την χτυπούν στο πρόσωπο με τον υποκόπανο σπάζοντάς της τα δόντια και αναίσθητη όπως είναι, ξεσπούν επάνω της, το βρώμικο σαρκικό πάθος τους". 
Ο Στάθης Σταθάς συνεχίζει. 
"Η σφαγή του Διστόμου ήταν ένα έγκλημα απά αυτά που ανεβάζουν τα θύματα στην τιμητική θέση των μαρτύρων και τους θύτες στην αιώνια καταφρονία.
"Αποτελεί κατάπτυστο γεγονός για τον πολιτισμό εκείνων που φιλοδόξησαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και που κατέδειξε ότι ο μέχρι σήμερα πολιτισμός καμιά εν γένει επίδραση δεν είχε στις εγκληματικές ψυχές τους" (Νυρεμβέργη).
Μετά τον πόλεμο και την ήττα των Γερμανών ο Διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων που διέπραξαν το πανανθρώπινο έγκλημα του ΔιστόμουΧάνς Ζάμπελ * συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, ενώ όμως ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί σε δίκη ζητήθηκε απο την Κυβέρνηση της τοτε Δ. Γερμανίας και εστάλη σ' αυτή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σήμερα ελεύθερος." ΔΙΣΤΟΜΟ 1994 
*Η διερεύνηση και ο εμπλουτισμός των γεγονότων και των στοιχείων της σφαγής είναι υπόθεση της παγκόσμιας κοινότητας και του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη. Ήδη διάφοροι ερευνητές και ιδιαίτερα Γερμανοί, όπως ο ιστορικός Ντίτερ Μπέγκεμαν, Dieter Begemann, κυκλοφορούν νέα στοιχεία για την σφαγή του Διστόμου. 
Σύμφωνα με αυτά, η μονάδα που ανέλαβε την απάνθρωπη αυτή επιχείρηση ήταν η 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων(PANZER) Γρεναδιέρων της Αστυνομίας των S.S. O Tεό που αναφέρεται ως αξιωματικός, πιθανότατα ήταν ο διερμηνέας τους και διερευνάται και η Ελληνική καταγωγή του. 

Στο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, αναφέρεται ότι ο άνθρωπος που έδωσε τη διαταγή για την εκτέλεση των συμπατριωτών μας, ήταν ο εικονιζόμενος Φριτς Λάουτενμπαχ που τον παρουσιάζουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, καθώς η είδηση αυτή ήρθε πρόσφατα στην κατοχή μας.
Αναμένουμε επιβεβαιώσεις και σχόλια…


Και έπεται η συνέχεια…
Ο κος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό…
Μονάχα μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο να μην γυρίσει κάνοντας κι εκείνος… το Γερμανό…

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα πω δυστυχώς…αλλά η λήθη και ο λήθαργος είναι κυρίαρχα σε ένα μηδενιστικό τοπίο άγνοιας και αγνωμοσύνης.

Πόσο, μα πόσο Ρώμη ακόμα…Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Κικέρων στις μέρες μας.
O tempora, o mores.

Επίτρεψε μου πάντως να τονίσω πως η ιστορία αγνοεί με δεικτικό τρόπο τις αποζημιώσεις…

gaykarkinos7 είπε...

Και όμως έχουν και μιλάνε!
Την Καλησπέρα μου!

nimertis είπε...

Δ σε καλημερίζω και σε καλωσορίζω στο Νημερτή... σ'ευχαριστώ θερμά για τα σχόλιά σου... δεν ήθελα στην ανάρτηση να συμπεριλάβω τις μακροχρόνιες προσπάθειες που συνεχίζονται ακόμη για να υπάρξει επιτέλους κάποιας μορφής δικαίωση για τους νεκρούς αλλά και τους επιζήσαντες... ήθελα απλά να θυμηθούμε κάποια από αυτά που έγιναν... εξαιρετικής αισθητικής το ιστολόγιό σου, το συμπεριέλαβα κιόλας στο Μαύρο Ρόδο για να το παρακολουθώ με προσοχή... να σαι καλά...
---------------------------------
gaykarkinos7 την καλημέρα μου... ναι, έχουν μούτρα και μιλάνε, έχουν θράσος και απειλούν, έχουν την αναίδεια αφού κάποτε ισοπέδωσαν όλη την Ευρώπη και όχι μόνο -και αχνίζουν ακόμα οι τάφοι και τα χωριά από τα απίστευτα που έγιναν- να αποκαλούν τους Ελληνες απατεώνες ... όσο κι αν έχουμε τις ευθύνες μας, ποιος τις αρνείται άραγε; αυτοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ... ΤΙΜΩΡΟΥΝ... όχι αυτοί πάντως! σ'ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου...

dromeas είπε...

kαλημέρα και από εμένα...
σαφώς και αγανακτισμένη με το θέμα,
αλλά περισσότερο με την ελληνική
κυβέρνηση...
Τα γουρούνια ναι,δεν αλλάζουν πάντα γουρούνια μένουν,αλλά το να παίρνεις από τη κόπρο τους και να κυλιέσαι και
συ μέσα,σε κάνει όμοιο με αυτά.....
Ναι, το αίμα είναι νωπό,κι όμως κάποιοι συμφεροντολόγοι ξέχασαν...
όμως οι( Έλληνες δεν ξεχνούν!!!)

nimertis είπε...

Σε κάποιο άλλο ιστολόγιο έγραψα ότι η λήθη με το λήθαργο έχουν την ίδια ετυμολογία... σ'ευχαριστώ φίλη μου Δρομέα που αποδεικνύεις ότι δεν κοιμόμαστε όλοι, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ... όλοι αυτοί ήταν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας και δεν θα μπούμε στην άθλια λογιστική εξίσωση... πάρτε τόσα και ξεχάστε και βουλώστε το από δω και στο εξής... και κάποια ωραία πρωία να ξεκινούν συκοφαντική δυσφήμιση όλου του ελληνικού λαού... ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΓΕΝΙΈΣ! 50 εκατομμύρια ψυχές είναι ο απολογισμός του μακελειού τους στον Πόλεμο... έχουν να ξεχρεώνουν για 2 αιώνες... το 'Ελληνες απατεώνες' τους το επιστρέφουμε στη μούρη! Συγνώμη αλλά οι δήθεν 'ψύχραιμες' τοποθετήσεις δεν μου πάνε... έχω πολύ θυμό μέσα μου για να είμαι κουλ και... Γερμανός... άλλωστε αυτοί εκτελούσαν γελώντας... ας μην τους μιμούμεθα στις γκριμάτσες της φρίκης...

Ανώνυμος είπε...

Κάθε χωριό του τόπου μας και μια μαρτυρία αγριότητας αυτών που θεωρούν ότι τα κεφάλαια βοηθούν να ξεχαστεί το παρελθόν τους.
Και αν από τη σφαγή του Διστόμου, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες φωτογραφίες, αλλού (Κοντομαρί Κρήτης) φρόντισαν να απαθανατίσουν το μεγάλο κατόρθωμα της εκτέλεσης αμάχων και μάλιστα από τακτικό στρατό.
Κυκλοφορεί και ένα ενδιαφέρον βιβλίο (δίτομο), το "Ματωμένο Εντελβάις" του Herman Frank Meyer, για τα εγκλήματα πολέμου της 1ης ορεινής μεραρχίας και του 22ου ορεινού σώματος στρατού στην Ήπειρο.
Έτσι για να μην ξεχνάμε.

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σε βρήκα στη πνευματική σου συλλογή, εκτιμώ τα λόγια σου τα όμορφα περι αισθητικής, μα περισσότερο το γούστο των βιβλίων που αγαπάς. Να'σαι καλά.

Ρένα είπε...

Μήπως φταίμε και εμείς που δε σηκώνουμε κεφάλι παρά χρόνια τώρα τρώμε προσβολές. Μήπως η Αφροδίτη της Μήλου αποφάσισε να σηκώσει εκείνη το δ... στους Γερμανούς; Δεν ξέρω, λέω μήπως. Καλό Μήνα να έχουμε ωστόσο.

nimertis είπε...

Φίλε Εκπεσόντα Αγγελε, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου το οποίο θεωρώ εξαιρετικό και θα σπεύσω να μελετήσω τα σχετικά με το Κοντομαρί... θα φροντίσω επίσης να προμηθευτώ το συγκεκριμένο βιβλίο που ανέφερες καθώς οφείλουμε να ενημερωνόμαστε... ό,τι αφορά στο παρελθόν μας, αφορά και στο μέλλον μας...
-----------------------------------
Δ σε ευχαριστώ θερμά... μόνο τα καλύτερα έχω να πω για το ιστολόγιό σου...
----------------------------------
Ναι Ρένα, φταίμε φυσικά κι εμείς... η αποχαύνωση στις τηλεοράσεις, η συστηματική διάβρωση μέσα από την υποκουλτούρα, έχει επιφέρει πνευματική λοβοτομή στα νέα παιδιά αλλά κινδυνεύουμε όλοι από ληθαργικό ύπνο και ακηδία... καλό μήνα σου εύχομαι επίσης φίλη μου...