Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2010

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΡΑΓΙΑ!!





Παρακολούθησα χθες το πρώτο μέρος της ‘Ζούγκλας’ του Μάκη που είχε να κάνει με την υπόθεση του Νίκου Κακαουνάκη και τα σηώδη και ζοφώδη που αφορούν στο περίφημο και αθάνατο ιατρικό κατεστημένο που παραμένει ακλόνητο, αμετακίνητο, με θηριώδη πλοκάμια… εξαλλαγμένα σαρκώματα και… έμισχους καρκινικούς πολύποδες από την κορυφή ως τα νύχια.
            Το τελευταίο καιρό έχει συζητηθεί πολύ το θέμα της περιπέτειας του Κακαουνάκη και το πώς ιατρικά λάθη ή ‘περίπου’ λάθη οδήγησαν στο θάνατο έναν άνθρωπο που μπήκε για μια υπόθεση ρουτίνας στο χειρουργείο και… ξύπνησε στο τάφο. Αν κι έχω και προσωπικά και οικογενειακά βιώματα από τον θαυμαστό κόσμο των νοσοκομείων –και ποιος δεν έχει;- αυτό που με έχει εξοργίσει και δεν θα σταματά να με θυμώνει είναι η πλήρης ατιμωρησία στην τρομερή αυτή συντεχνία που αποθαρρύνει τις καταγγελίες. Και η ατιμωρησία στην ουσία σημαίνει… κάντο κι εσύ, δεν θα πάθεις τίποτα!
Είναι μεγάλο το ζήτημα, το ξέρω και δεν έχω κανένα λόγο να εμφανιστώ ‘ιατρομάχος’ παρότι θα μπορούσα με στοιχεία από προσωπικές οδυνηρές εμπειρίες… η περίπτωση ενός επωνύμου απλά, ανέδειξε την άθλια συμμορία των ‘φακελάκηδων’ που λυμαίνεται την ιερότερη και πιο ευαίσθητη και δύσκολη επιστήμη από καταβολής ανθρωπίνου γένους. Και πρώτοι υπεύθυνοι είμαστε εμείς. Εμείς τους δίνουμε τα φακελάκια –πρόσφατα μια θεία μου με περηφάνια σχεδόν μου το είπε πως έδωσε 500ε για μια εγχείριση καταρράκτη! Αυτοπαινευόταν βέβαια που είχε τα λεφτά για να τα δώσει σε αντίθεση με κάποιον φουκαρά που θα μείνει τυφλός αν δεν σκάσει το… λαδάκι.
Ποιο σύνδρομο των VIP και παπαριές… ‘σύνδρομο του καρπαζοεισπράκτορα’ υπάρχει, εδώ το πράγμα είναι βαθύ, αφορά στην λειψή παιδεία μας, την δουλοπρεπή συμπεριφορά μας σε όποιον φοράει άσπρα –άλλωστε λαδώνονται από προϊστάμενες ορόφων μέχρι θυρωρούς ‘να τον προσέχουν’- μέχρι και στην… ραγιάδικη εν γένει και αναξιοπρεπή στάση απέναντι σε ‘εκείνον’ που θα μας σώσει τη ζωή! Κι εχθές ακόμη, άκουσα στην εν λόγω εκπομπή, κυρία να καταγγέλλει τον γιατρό του Κακαουνάκη ότι του έσκασε τα 1500 ε για αφαίρεση πολύποδα του άντρα της και ο τελευταίος βγήκε από το χειρουργείο με τον πολύποδα ακόμα μέσα! Τα λεφτά έκαναν φτερά βέβαια, ο πολύποδας άρχοντας στη θέση του! Και ενώ άκουγε το πάνελ τα τρομερά αυτά, κανείς δεν έδειξε καμιά αντίδραση. Όλοι το έχουν κάνει, όλοι θα το κάνουν στο μέλλον, να βγούμε ζωντανοί από τα σφαγεία και… ας πάει και το παλιάμπελο!
Πότε θα αντιδράσουμε επιτέλους; Οι γιατροί να αμείβονται αξιοπρεπώς και να μην έχουν ανάγκη από λαδώματα για να κάνουν το αυτονόητο. Η επιστήμη τους είναι ‘τέχνη ύψιστη’ και λειτούργημα έξω από τα συνηθισμένα. Αδιανόητο να τα συζητάμε αυτά στο 2010 και να κουνάμε το κεφάλι ότι ‘δεν βαριέσαι, δεν αλλάζει τίποτα’.
Εμείς έχουμε σκοπό να αλλάξουμε;
Μήπως είχαν δίκιο οι Κινέζοι που πλήρωναν τους γιατρούς όλο το χρόνο εκτός από την εποχή που τους είχαν ανάγκη; Λέω, μήπως…

2 σχόλια:

logia είπε...

πότε θα αντιδράσουμε επιτέλους;
μα γιατί εγω νοιώθω πως κάτι έχει αρχίσει να σιγοβράζει;
πέρνα απ' το μπλογκ μου
κάτι έχω για σένα

Νimertis είπε...

Φίλη μου επεσκέφθην το ωραίο σου ιστολόγιο και... ένιωσα υπέροχα... κέρδισα μια σπουδαία φίλη λοιπόν το 2009 και αυτό είναι το βραβείο μου! Ευχαριστώ!!!